Trainee report: Bioforce Program 2014, Caledonian Paper mill, United Kingdom

Olen paperinjalostus- ja pakkaustekniikan opiskelija Tampereen teknillisestä yliopistosta. Viime kesän vietin Skotlannissa UPM Caledonian paperitehtaalla Bioforce trainee –harjoittelussa. Olen työskennellyt aiemminkin Iso-Britanniassa, josta minulle jäi halu palata maahan vielä uudestaan. Tämä oli pääasiallinen syy siihen, että hain harjoitteluun, mutta myös mahdollisuus kerätä lisää työkokemusta ulkomailta kiinnosti.  Iso-Britanniaan työskentelemään menoa helpotti sekin, että minulla oli maassa jo kaikki tarvittava valmiina pankkitiliä ja ystäviä myöten, joten lähtö maahan ei juuri jännittänyt. 

Lähdin Skotlantiin hyvissä ajoin ennen juhannusta, sillä halusin matkustaa sinne moottoripyörälläni. Tämä sen takia, että halusin kiertää kesän aikana viikonloppuisin ympäri Skotlantia tutustuen alueeseen. Moottoripyörä helpotti myös töihin kulkemista. Se tarjosi myös mielenkiintoisen vaihtoehdon matkustaa lentokoneeseen verrattuna. Matkaan kului reilu viikko ja saavuin perille Skotlantiin töiden alkua edeltäneenä iltana. Asunto oli jo valmiiksi odottamassa minua ja avaimet sinne sain tehtaan portilta. 

Töiden alussa minut otettiin ystävällisesti vastaan ja minua kierrätettiin ympäri tehdasta. Tapasin ensimmäisen viikon aikana myös kaikki tulevat työkaverini ja tutustuin projekteihin joiden parissa kesäni tulisi kulumaan. Lisäksi tutustuin laboratorioihin ja jätevesiprosessiin. Projektini liittyivät tehtaan ympäristöasioihin. Projekteja oli kolme: tehtaan primäärijätevesipuhdistamon tehokkuuden laskeminen, tehtaan ympäristöluvan katsaus ja päällystysasemien jätevedenkäsittelylaitoksen optimointi. Vaikka olen lukenut perusteet ympäristötekniikasta, oli jätevesien käsittely melko tuntematonta minulle, mutta tämä harjoittelu antoi minulle hyvän yleisymmärryksen ja tietämyksen paperitehtaan jätevesistä ja niiden käsittelystä, sekä taustalla olevasta lainsäädännöstä.  Tein paljon itseopiskelua ja tiedonetsintää kesän aikana, varsinkin töiden alussa, ja suoriuduin projekteista hyvin. Suurimman osan ajastani kesällä vei juuri päällystysasemien jätevettä käsittelevän laitoksen kehittäminen. Kesän jälkeen minulla oli paljon kehitysideoita prosessin tehostamiseen, ja toivottavasti näistä oli apua tehtaalle. Lisäksi kaikista projekteista jäi paljon mittausdataa myöhemmin käytettäväksi. Kesän lopulla pidin esityksen projekteistani niiden kattaneiden alueiden vastuuhenkilöille ja esitys sai hyvän vastaanoton.

Töiden lisäksi tutustuin Skotlantiin moottoripyörällä, sekä sain vieraiksi niin perhettä ja ystäviä Suomesta, kuin paikallisiakin kavereita. Asunto joka minulle oli etsitty, oli hyvin tilava varsinkin aluksi, kun olin siellä ainut asukas, mutta kesän lopulla sain hetkeksi kaksi mukavaa kämppistä. Troon itsessään oli varsin mukava pikkukaupunki ja lähistölläkin oli paljon nähtävää, paljon enemmän kuin mitä yhdessä kesässä ehtii näkemään. Troon on myös hyvin lähellä Skotlannin suurinta kaupunkia, Glasgowta, jossa tuli vierailtua useasti. Voin vilpittömästi suositella Skotlantia kaikille, ihmiset ovat hyvin ystävällisiä ja maa on täynnä upeita maisemia ja historiaa, puhumattakaan loistavista viskitislaamoista!

Haluan kiittää Paperi-insinöörejä harjoittelun mahdollistaneesta taloudellisesta avusta, ilman tätä harjoittelu ei olisi ollut minulle mahdollinen vaihtoehto. Haluan kiittää myös Caledonian paperitehtaan henkilöstöä ja kaikkia muita tahoja, jotka mahdollistivat tämän harjoittelun. Kesä kartutti kokemuksiani niin työmielessä, kuin vapaa-aikanakin. UPM Bioforce trainee ohjelma on erittäin hyvä tapa tutustua työskentelyyn ulkomailla ja saada lisää työkokemusta.

2014

Jussi Lahtinen / Tampereen teknillinen yliopisto