Trainee report: Bioforce Program 2014, Nordland Paper mill, Germany

Olen 25-vuotias luonnonmateriaalitekniikan opiskelija Åbo Akademista. Olen luonteeltani maailmankansalainen ja siksi hainkin Bioforce Trainee -ohjelmaan. Halusin saada työkokemusta ulkomailta. Opinnoissani olen keskittynyt nimenomaan paperinjalostukseen ja siksi Nordlandin paperitehdas sopikin minulle hyvin. Lisäksi olen aiemmin viettänyt vuoden Saksassa lukiovaihdossa, joten kielen puhuminen ei myöskään ollut ongelma.

Lähdin Saksaan kesäkuun alussa omalla autollani. Auton halusin ehdottomasti mukaan siksi, että se mahdollisti viikonloppuiset vierailut saksalaisten ystävieni luona. Niitä tulikin paljon, enkä joutunut yhtään viikonloppua viettämään yksin kotona. Lisäksi kävin muutaman kerran Hollannissa sen läheisen sijainnin vuoksi. Tehtaalle saavuttuani sovimme välittömästi, että kommunikoimme pelkästään saksan kielellä. Tällä tavoin muilla oli helpompaa ja minulla mahdollisuus palauttaa saksan kieli mieleen.

Minut esiteltiin heti aluksi monille työkavereille. Nimiä oli alkuun vaikea muistaa niiden suuren lukumäärän vuoksi, mutta laajasta kontaktiverkosta tehtaan sisällä oli työjaksoni aikana paljon hyötyä. Lisäksi ensimmäisen kuukauden ajaksi minulle oli tehty kalenteriin tapaamisia eri ihmisten kanssa, jotka esittelivät omia työtehtäviään ja tarjosivat vinkkejä minulle.

Minun työtehtävänäni oli muiden avustuksella optimoida kokonaan uuden paperilaadun resepti. Ensimmäiset viikot tutustuinkin intensiivisesti paperin rajapinnan kemiallisiin reaktioihin ja paperilaadulta vaadittavien ominaisuuksien mahdollistamiseen. Minun tuli selvittää, mitä paperin pinnalla tapahtuu tulostuksen yhteydessä – ja miksi. Lisäksi kävin useissa turvallisuuskoulutuksissa. Turvallisuus onkin näkyvästi tärkein asia Nordlandin tehtaalla ja siihen panostetaan paljon. Tämän jälkeen lähdimme muuttamaan reseptiä kohti optimaalista ja analysoimme tulokset tehtaan laboratoriossa. Vastoinkäymisiltä ei täysin vältytty, kun koneiden rikkoutuminen viivästytti aikataulua. Tämä kuitenkin mahdollisti yhä tarkemmat tutkimukset ja uskonkin päässeemme oivalliseen lopputulokseen.

Kesän ehdottomasti kuumin puheenaihe oli Brasiliassa järjestetyt jalkapallon MM-kilpailut. Työkavereiden kesken olikin tehty kisaveikkaukset, joita puitiin aina ruokatauoilla. Kisat huipentuivatkin Saksan voittoon ja paikalliset olivat haltioissaan.

Työtehtävä oli haastava, ja siksi niin mielenkiintoinen. Lisäksi pääsin taas palauttamaan saksan kielen mieleeni ja näkemään viikonloppusin vanhoja paikallisia kavereita. Työkaverit kohtelivat minua vertaisenaan ja sain aina tarvittaessa apua. Olen hyvin kiitollinen tästä mahdollisuudesta ja voinkin vilpittömästi suositella UPM Bioforce Trainee –ohjelmaa kaikille tuleville puunjalostuksen ammattilaisille.

2014

Otto Mertanen / Åbo Akademi